גם וגם וגם. מאיפה מתחילים?
ריבוי של בעיות בתחומים שונים גורם לתחושה שאנחנו לא עומדים בזה. זה יותר מדי להתמודד עם הכל ביחד. הלחץ והפחד גורמים למצב רוח רע ולהרגשה שלילית.
מה אפשר לעשות?
תדמיינו שאתם חיים בבית מבולגן. כל מיני חפצים מונחים לא במקומם. חלקם תקועים במקום ומפריעים כבר שנים, עליהם נערמו עוד חפצים. חלק מהם בכלל לא שלכם וחלקם חסרי חשיבות. יש גם חפצים ממש יפים, כאלו שאנחנו אוהבים ובחרנו, אבל מרוב בלגן אנחנו לא רואים אותם ובכלל לא זוכרים שהם קיימים.
מצד אחד, אין לנו אפשרות לסדר את הכל בבת אחת. זה יותר מדי עבודה. הבלגן הזה לא נוצר ביום אחד ולצערנו אין לנו מטה קסמים שיעשה את הסדר במקומנו.
מצד שני, אם נצליח להגיע עם מוטיבציה לעשות סדר זה כבר יותר טוב ממצב של ייאוש, רק שאין לנו מושג איך להעלות אותה.
הצעדים הבאים ייתנו לכם תוכנית פעולה שמטרתה גם לעשות סדר ובמקביל היא תסייע לכם להתמודד עם הקושי ולהעלות את המוטיבציה והבטחון.
איך להתחיל?
באופן טבעי מנגנון ההישרדות במוח נוטה להתמקד בבעיות ובפערים בין המצוי לרצוי. הוא עובר מבעיה אחת לאחרת וזה מייצר את הבלגן בראש ותוקע אותנו בהרגשה שתמיד יש בעיה.
95%-70% מהזמן הוא עסוק בשלילי ולא נותן חשיבות למה שיש לנו, למה שיש בנו ולמה שהשגנו.
לכן, למרות שיש דברים טובים בחיינו, אנחנו יותר סובלים מהרע.
אנחנו מתחילים במיון בעיות, כדי להתעסק עם הבעיות שבאמת חשוב לנו לפתור ושיש לנו סיכוי לעשות זאת.
תכינו רשימה של הבעיות. גם ככה אתם חושבים עליהן מלא, אז לפחות שיהיה מסודר.
בעיות שאתם לא מרגישים שהן קריטיות כרגע, כמו לסדר את המחסן או לשפץ את הבית, עוברות לתיקיית "לטיפול בהמשך".
בעיות שקיימות כבר תקופה ארוכה, לא משנה כמה הן משפיעות, עוברות לתיקייה שנקראת "לטיפול כשיהיה לי מידע חדש". אם הייתם יודעים איך לפתור אותן, אז כבר הייתם עושים את זה.
בעיות שאינן שלכם אבל שייכות למישהו שאתם אוהבים, עוברות לתיקייה "אני רוצה לתת תמיכה ולכן חשוב שאעשה כמיטב יכולתי ולא מעבר לכוחותיי, כי ככה לא אוכל לעזור לאורך זמן".
בעיות שאינן בשליטתכם, כמו ריב בין קרובי משפחה אחרים, עוברות לתיקיית "לא בשליטתי".
בעיות שצצות מול אנשים שאתם לא אוהבים, אבל נאלצים להיפגש איתם, כמו קרוב משפחה ממורמר או בוס עצבני עוברות לתיקייה "לא קשור אליי ואני לא מנסה לשנות אותו"
אל תשאירו את זה באופן תאורטי. באמת תעשו לכם רשימת בעיות ותראו לאיזו תיקייה היא שייכת.,
ההבדל בין אדם ממורמר לזה השמח בחלקו, הוא כמות הזמן שמבלים בתוך התיקייה של "כל הבעיות שלי, של אחרים ושל העולם". לכן פירקנו אותה לתת- תיקיות, כדי שלא הכל יצוף בבת אחת.
פותחים תיקיות חיוביות
עכשיו הגיע הזמן לפתוח מחדש תיקיות עם מידע אחר, חיובי. גם הוא קיים במוח ואפשר להפוך אותו ליותר זמין לשימוש.
כנסו לתיקיית "מי אני" ותזכרו, בנוסף לתפקידים שלכם כחבר, הורה או מקצוע, גם במי שאתם חולמים להיות כאנשים: נדיבים, אדיבים, שמחים. תזכרו ברגעים שהרגשתם ככה. כל חוויה רגשית שהייתה לכם נצרבה במוח ובגוף וכשאתם נזכרים בהן, אתם מחדשים את הקשר ומשחררים חומרים טובים לגוף.
כנסו לתיקייה של "מה יש לי", תקראו מה יש שם, כמה אנשים טובים יש בחייכם וגם כאלו שהיו, החפצים האהובים עליכם, קורת גג, טלפון ומחשב שמאפשרים לכם להיחשף למידע חדש או להנות מסרט, בגדים שאתם אוהבים או רכוש אחר.
תיכנסו לתיקיית "מה יש בי" ותיזכרו בהישגים שלכם, ביכולות שלכם, במה שאתם אוהבים ועושה לכם נחת, באינטואיציה שלכם. אל תשכחו לעדכן דברים חדשים שלמדתם, מצבים שהתמודדתם איתם טוב יותר.
תעשו לכם רשימה, כמה שיותר ארוכה. המוח אוהב סדר וחזרה על הדברים. ככה המידע הזה נכנס לזיכרון העבודה. תקראו את הרשימה שלכם מדי יום, 3 פעמים ביום, כמו שלוקחים אנטיביוטיקה.
מה עושים כשהבעיות מציפות?
כשאתם מוצאים את עצמכם שוב חושבים על אותה בעיה וחוזרים על אותן מחשבות, זה, סימן שפתחתם תיקייה שלילית ונשאבתם אליה.
אם אתם לא מצליחים לסגור אותה על פי המיון שעשיתם, זה הזמן לצאת ולהעביר מיקוד למשהו חיצוני: שיחה עם מישהו אחר, ניקיון בבית, קניות בסופר. כל פעולה שמשלבת ריכוז במשהו חיצוני, כי כרגע המחשבות שלכם עם עצמכם לא טובות לכם.
שימו לב, צפייה בטלוויזיה או בטלפון לרוב לא תעשה את העבודה, כי אתם עלולים במהירות להישאב חזרה למחשבות שלכם.
מי שלא יכול לצאת או למצוא משהו אחר להתרכז בו, עדיף שתחזרו על "מנטרה" שהיא חסרת משמעות רגשית או הגיונית, כמו: "פילים ורודים עם נקודות ירוקות משחקים עם זברות בפסים לרוחב."
למוח שלכם לא תהייה ברירה. הוא ינסה להבין את המשפט הזה וזה ידרוש ממנו מאמץ וריכוז, יעורר את הדמיון ויוציא אתכם מהתיקייה השלילית.
Comments